Daniel Pennac a afirmat la un moment dat că există două categorii de oameni: cei care îşi propun să înţeleagă lumea şi cei care îşi propun să o consume. Cam general, dar adevărat. Un cuţit cu două tăişuri, totuşi.

Oamenii care vor să înţeleagă lumea sunt cei care îi vor cunoaşte toate secretele dacă încearcă destul de mult. Aceşti oameni ar putea ajunge la un nivel superior de înţelegere atât al interiorului fiinţei umane cât şi al exteriorului în care aceasta se desfăşoară. Cei care vor să consume lumea, însă, sunt persoane care iau totul „de-a gata”, ca să zic aşa. Aceştia nu vor cunoaşte lumea complet dacă nu încearcă; o vor trăi şi atât. DAR, pentru că mereu există o altă variantă, deşi intră nepregătiţi în viaţă, fără un „plan de atac”, în urma aşa-ziselor lucruri de care se lovesc, vor ajunge să înţeleagă lumea mai bine decât cei din prima categorie; asta dacă au o atitudine potrivită. Vor „face cunoştinţă” cu viaţa într-un mod mai brutal, mai dureros, dar mai eficient. Astfel ajung din nou la prima categorie. Ei încearcă să înţeleagă şi să se compare cu lumea. Vor trăi într-o perpetuă căutare a sensului existenţei şi a celui mai corect sau satisfăcător mod de a o „parcurge”. Ei sunt cei care îşi trăiesc viaţa în teorie, pe când ceilalţi vor emite teorii doar după ce vor avea argumente văzute, auzite şi pipăite pe care să le bazeze. Pe patul de moarte, cei din prima categorie vor regreta viaţa pe care au încercat să o înţeleagă atât de mult încât nu au apucat să o trăiască, pe când cei din a doua vor regreta doar faptul că nu au putut să împartă cu alţii experienţele lor; asta dacă nu sunt prea egoişti.

Pe scurt: cei care trăiesc gândindu-se prea mult la ce se întâmplă în jurul lor nu vor mai avea timp să ia parte la întâmplări, iar cei care trăiesc fără a căuta explicaţii chiar vor putea spune că trăiesc.

pentru Moldo

Reclame

12 gânduri despre „

 1. tannniita spune:

  Permite`mi sa te citez „ca sa zic asa” nu exista oameni care inteleg lumea in totalitate. Iar oamenii care doar consuma lumea, la un momendat, din ce consumi ori te saturi, ori nu mai este, aici intervine schimbarea de viata sau sfarsitul, adica moartea.
  Si ai dreptate, cei care incearca sa intelegea lumea, uita ca trebuie traita, nu neaparat si inteleasa. Lumea o descoperi traind`o, savurandu`o.

  • Oana spune:

   am zis de un nivel superior, dar nu de înţelegere completă. cât despre consumat şi săturat.. consumi dacă îţi place, deci nu te saturi. dar există şansa să nu mai ai ce consuma. atunci te muţi. ca gândacii de Colorado :))

 2. nora spune:

  asta cam e un adevar general, nu neaparat o teorie personala :D

 3. nora spune:

  nu am spus ca ai zis asta. doar am subliniat faptul ca e un adevar general careia tu i-ai dat o forma, un adevar general pe care l-am discutat si noi acum vreo saptamana :P

 4. Oana spune:

  Eu am scris asta vinerea trecuta cand asteptam sa te tunzi. Stiu ca a mai fost discutat subiectul, dar din moment ce diriginta nu ne-a mai cerut temele am spus „what the hell? Hai sa vada altii ce parere am, daca nu ea” :))

 5. Dondo spune:

  Si totusi pe langa cele doua categorii eu pot spune ca se mai ataseaza si subcategoriile celor care-si traiesc viata prin intelegere si altii care-si traiesc viata prin consum. Exemplu clar : Arheologii pasionati de munca lor… descopera si isi traiesc viata la extreme cand gasesc ceva iteme antice. Consumatorii care isi traiesc viata sunt americanii, ei consuma in cea mai mare parte planeta, patura vietii insasi si totusi is pasionati in a face asta, gasesc diferite moduri de a consuma… doar pentru a satisface poftele, mult prea egoiste.

 6. Dondo spune:

  P.S. : Te-am tzupat la blogroll :P sper sa primesc aceelasi tratament :)

 7. Robert spune:

  uite aici un citat celebru.. :D „„Si ce ar folosi unui om sa castige toata lumea, daca si-ar pierde sufletul? ” Matei 16:26.

 8. Mitru spune:

  Bă, tu chiar nu scrii rău. o.O

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s